Movie Review: 9 Japanese Movie

Wednesday, May 10, 2017
Assalamualaikum and hello guys! Okay post kali ni I would like to share about some Japanese Movie that I like and gave some impact to me. Huhu. So sebab malas nak post banyak banyak post aku akan letak review aku pasal semua movie yg aku penah tengok sekaligus dalam entry ni. Muahahahaha. 

So for those yang sekarang tengah tanam anggur macam aku ni boleh la try tengok movies yg aku share ni. Terisi la jugak masa korang kan. Hehehe. Tapi ni untuk Japanese Movie je la sebab aku memang suka Japan. Negara lain nanti nanti aku share hahahahaha. ๐Ÿ˜„

Okay, let's start!

1. Ai Ore Love Me! (2012)



Okay cerita ni for me best. Dia pasal sorg budak lelaki ni Akira Shiraishi (Karam) muka dia femenin sangat senang cakap cantikla *siyes bagi aku cantik* and sekolah dia semua lelaki. So bebudak lelaki semua layan dia mcm princess siap ada fanclub lagi. Then, one day dia pergi konsert Burauerozen band yg di ketuai this girl Mizuki Sakurazaka (Ito Ono) yg nampak macam lelaki and handsome haha. Mizuki ni sekolah perempuan semua so dia kira di treat mcm prince la band dorg ni. So lepas Akira pergi konsert tu dia terus jatuh cinta dengan Mizuki time tu jugak. FYI konsert tu girls je yg boleh masuk. Di sebabkan Akira ni muka girl so dia terlepas. Macam macam la yg dia buat untuk tambat hati Mizuki. 



Btw ni adaptasi daripada Manga "Ai Ore!" by Mayu Shinjo. Cerita ni berunsur romance comedy so kenalah dengan taste aku. ๐Ÿ’–


2. Bakuman (2015)


Taraaa!! Peminat anime ngan manga mesti tau cerita ni. Act aku tau cerita ni sebab abang long aku suka beli majalah Kreko and aku suka baca majalah tu sebab dia ada banyak cerita. So from that aku suka Bakuman series ni sebab dia pasal pelukis komik and sgt style. Ada lagi satu sebab kenapa aku tengok dia punya live action ni, sebabnya Sato Takeru yg belakon ahahahha. *k gatal jap*. Malas nak citer panjang cerita ni memang superb! I recommend this! *mata blink blink*๐Ÿ‘.


one of the best scene for me


3. Close Range Love (2014)


Story of teenage girl who fall in love with her own teacher. Untuk aku cerita ni cute sebab dia pasal high school love and I really love that genre. Hehehe. *kuat berangan zaman sekolah*. This smart girl nama dia Yuni Kururugi (Nana Komatsu) and dia sgt pandai except for english subject and dia adalah jenis yg mcm konon heartless but act dia pun manusia biasa mcam orang lain . But people can't see it because she didn't express it. Except for this new teacher, Haruka Sakurai (Tomohisa Yamashita). So kalau nak tau lagi korang kena la tengok. ๐Ÿ˜‰


Ini pun di adaptasi dari Manga Series "Kinkyori Renai" by Rin Mikimoto.


4. From Me to You (2010)


Cerita ni pasal High School Love lagi. Hehe. Sorry la sis minat romance budak sekolah. Huhuhuhu. Cerita ni best sangat sangat sangat sangat. K banyak pulak sangatnya kan. So highly recommend this!. This story is about how the 'Happy Go Lucky' boy which also the new transfer student, Shota Kazehaya (Haruma Miura) change this well-meaning, but socially awkward girl, Sawako Kuronuma (Mikako Tabe) into someone who can make friends. So nak tau apa jadi kena la tengok sendiri. Hehe. FYI iolls tengok cerita ni dua ketiga kali tah tapi yg pasti lebih dari satu. Haha. And Haruma Miura also my bae!


Also from Manga series "Kimi ni Todoke" by Naoto Kumazawa and it also have anime with the title "Kimi ni Todoke".


5. Heavenly Forest (2006)


Nak tulis pun aku eksaited. Hohohohoho. For me cerita ni palingggggggg aku suka dalam bebanyak yang aku dah tengok. Sbb apa? Sebabnya jalan cerita dia sangat menarik and menyentuh hati. Jadi seorang yg hati tisu seperti aku mesti menangis apabila melihat cerita ber-genre begini. Tapi tulah yg aku suka. Hahaha. Tak nak cerita sinopsis sebab nak korang semua tengok sendiri and share dengan aku apa perasaan korang untuk cerita ni. Aku bagi rating 10/10. Ini rating aku punya tau bukan world wide. Jgn salah faham k. Hehe. Cerita berunsur photography and gambar dia memang superb!




This scene broke my heart guys :'(

This story based on novel "Renai Shashin: Mo Hitotsu no Monogatari" by  Takuji Ichikawa.

6. L-DK (2014)


This also story about high school student. Gomenasai~. Hohoho. Cerita ni best sebab lelaki tu cool sangat and aku berangan angan untuk jumpa lelaki macam tu *angan-angan je k*. And lawak pun ada jugak. Cerita ni pasal Aoi Nishimori (Ayame Gouriki) yg duduk apartment sensorg sebab parents dia kena transfer tempat lain so sebab dia nak stay sekolah yg sama dia kenalah duduk apartment sensorg. Lepas tu ada jiran baru pindah and that boy is Shusei Kugayama (Kento Yamazaki) which is really popular student on their school. Disebabkan terkejut yg amat sangat Aoi telah membuat sesuatu yg menyebabkan bermulanya kisah di antara mereka. *perghh ayat* Haha. Nak tau apa jadi kenalah tengok sendiri. Ye dok? ๐Ÿ˜‰



This is also based on manga series "L•DK" by Ayu Watanabe.


7. Paradise Kiss (2011)


This is also one of my fav movie. Sebabnya pasal fashion and design. I'm not la pro or what in that bidang but aku suka tengok colours and jenis kain and aku pernah berangan nak design my own brand. In shaa Allah one day. So sebab cerita ni based on fashion and designer aku jadi bersemangat nak tengok. Hehe. The whole story was really sugoii~ (awesome). Korang kena tengok sebab dia macam ada passion tau cerita ni.๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ


It is also based on Manga series "ParaKiss" by Ai Yazawa

8. The Girl in The Sun (2013)


This was the latest movie i had watched and I cried sooooo much for this movie. Sebabnya cerita ni sangat beautiful. Dia punya jalan cerita sangat sangat beautiful. Tambahan lagi, pelakonnya ialah Ueno Juri *sapa tgok Nodame Cantabile mesti kenal* and Matsumoto Jun *sapa tgok Hana Yori Dango mesti tau*. Kombinasi diorang sangat cantik. I love them so much! Rate this movie 10/10 juga. Hahaha. Cerita ni bila dah start tgok buat korang nak tgok sampai habis sebab nak tau kebenaran. 



This is based on novel "Hidamari no Kanojo" by Osamu Koshigaya.

9. The Liar and His Lover (2013)


First reason I watched this movie because it was about MUSIC. Second one is because of Sato Takeru again! Hahaha. Disebabkan dia pasal music jadi aku tertarik nak tengok. So bila aku tengok tak sangka dia menyebabkan aku carik Manga dia sebab best giler weyh! Lelaki ni music genius giler. Cerita macam ni memang taste aku hahahaha. Btw cerita ni also diadaptasi kepada drama korea dengan tajuk yang sama. So korang bolehla buat comparison yg mana best haha. Highly recommend this movie!



This also based on Manga "Kanojo wa Uso o Aishisugiteru" by Kotomi Aoki.

Maka berakhirlah sudah review 9 movie jepun by Henlof. Fuhhh! Tak sangka penat bila straight tulis review 9 movie. So I hope you guys can enjoy this movie and share your experience with me. That's all. Bye!.๐Ÿ’–

p/s: you guys can watch those movie at dramanices.com and anime at animetv

7 comments:

  1. sedap ke anime di like action kan? tak pernah lagi tengok bakuman live action tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. For me, live action dia best tapi kalau nak cerita yang panjang better tengok anime or baca manga dia la. Sebab live action dia pendekkan sebab nak limit masa kan. Try la tengok Bakuman, best!

      Delete
  2. Wehh kalau anime kau kena tengok Kimi No Na Wa (Your Name). Aku yakin kau akan nangis! Ke dah tengok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum nanti baru nak tengok. Sekarang malas lagi hahaha

      Delete
  3. jarang tengok cite jepun, korea selalulah xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Nurin memang suka movie Jepun. Trylah tengok movie movie tu. Serious best!

      Delete
  4. Rasa macam nak tengok je yg high school love ni sebab suka gila baca manga diorang. sweet sangattttttttttt.

    selalu beli gempak starz punya komik. tak beli kreko sebab banyak jenis action je so beli arena komik instead lol. I read all Paradise Kiss kot tapi tak tengok pulak movie dia nii.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete

Powered by Blogger.